Ketenzorg

Astma
Bij astma zijn de longen continu ontstoken. Er zijn verschillende soorten astma en de symptomen kunnen per persoon en per moment verschillen.
Astma is een chronische ontsteking van de longen. Chronisch betekent dat het blijvend is. Bij astma zijn de slijmvliezen in de longen altijd geïrriteerd, wat veel klachten kan veroorzaken.
Niemand heeft precies dezelfde klachten bij astma. Dat komt omdat er verschillende soorten astma zijn.  Zo is er allergisch astma, intrinsiek astma en ernstig astma. Vaak heeft iemand meerdere vormen van astma tegelijk.

Symptomen van astma
Bij astma zijn er constant kleine ontstekingen in de longen. Die veroorzaken de symptomen van astma. Ruim een half miljoen mensen in ons land heeft astma. Waarom sommige mensen het wel krijgen en anderen niet, is nog niet helemaal duidelijk. Wetenschappers zoeken nog naar de precieze oorzaak van astma. In veel gevallen blijkt dat astma erfelijk is.

Kan astma genezen?
Astma is een chronische longziekte die meestal goed onder controle te houden is, maar nooit meer helemaal over gaat. Van astma genezen is dus helaas niet mogelijk.


COPD
COPD is een chronische longziekte. Chronisch betekent dat het blijvend is.

Wat is COPD?
Bij COPD zijn de longen ontstoken en beschadigd. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Wie COPD heeft, komt vaak adem tekort.

De oorzaak van COPD
Bij COPD zijn de chronische ontstekingen aan de longen vaak het gevolg van roken. Maar ook een erfelijke ziekte of slecht behandeld astma kan de oorzaak van COPD zijn.

Voor meer informatie lees onze patiëntenfolder:

COPD: http://www.rohwn.nl/files/file/ROHWN/COPDASTMA/2016/16001%20Flyer%20COPD%20WestNederland_WEB.pdf

Astma: 

http://www.rohwn.nl/files/file/ROHWN/COPDASTMA/2016/16001%20Flyer%20Astma%20WestNederland_WEB.pdf

of ga naar: www.longfonds.nl