Nieuws Items

Vacature: praktijkondersteuner in Leiderdorp

Gezondheidscentrum Rijnland zoekt een praktijkondersteuner voor 30 uur per week per 1 oktober. Ben jij een proactieve en gediplomeerde POH somatiek, heb je affiniteit met ouderen en word je enthousiast van leefstijlbegeleiding? Bekijk de vacature!

Vacature: doktersassistent in Hillegom

Huisartsenpraktijk Hillegom Zuid zoekt een doktersassistent voor 13 tot 21 uur per week. Ben jij de leergierige teamplayer die dit hechte team per 1 oktober komt versterken? Klik hier

Vacature: doktersassistent in Leiden

Huisartspraktijk Piest in Leiden zoekt per direct een doktersassistent. Het betreft een fulltime functie, maar invulling van de vacature door twee parttime assistentes is bespreekbaar. Wil jij aan de slag in dit deskundige en betrokken team? Klik hier

ROHWN krijgt Netwerkzorg Informatie Systeem

De Regionale Organisatie Huisartsen West-Nederland (ROHWN) gaat werken met een Netwerkzorg Informatie Systeem (NIS). Hierdoor kunnen huisartsen andere zorgverleners makkelijker en beter betrekken bij zorg rond de patiënt. Een overeenkomst voor levering van het NIS werd onlangs ondertekend door stichting ©aliber en softwareleverancier Calculus.

De regionale Shared Service Organisatie ©aliber maakt voor haar aangesloten deelnemers, waaronder ROHWN, al gebruik van het Virtuele Keten Informatie Systeem (KIS) van Calculus. Dit systeem helpt bij het organiseren van chronische zorg in de regio. Met het NIS wordt een bredere samenwerking, ook voor niet-chronische patiëntenzorg, mogelijk. “Huisartsen kunnen per patiënt bekijken of, en zo ja wie er betrokken moet worden in het zorgnetwerk en in de digitale communicatie”, licht commercieel directeur Cindy Verver van Calculus toe. “Dat kan door zorgverleners toe te laten treden tot ons digitale regionale gezondheidsplatform VIPLive.”

Mogelijkheden met het NIS
Het NIS stelt zorgverleners ook in staat om onder meer gezondheidsplannen, consultvoorbereidende vragenlijsten, thuismetingen en een beveiligde chatfunctie met de patiënt in te zetten. Verschillende fysieke afspraken kunnen soms vervangen worden door beeldbellen via dit NIS. Doordat het NIS is gekoppeld aan het Huisarts Informatie Systeem (HIS), is dubbele registratie niet nodig. “Dit alles scheelt tijd en de kwaliteit van communicatie kan sterk verbeteren, aldus Verver. “Stel dat een wond van een patiënt met thuiszorg niet goed geneest. De thuiszorgmedewerker kan iedereen die betrokken is bij die patiënt daarvan via het beveiligde systeem op de hoogte brengen, door het delen van een tekstbericht en een foto van de wond. Als de fysiotherapeut of huisarts vervolgens langskomt, hoeft de patiënt het verhaal niet opnieuw uit te leggen en kan de betreffende zorgverlener meteen naar de wond kijken.”

Samenwerking in de wijk
De werkwijze via het NIS sluit goed aan op de visie van stichting ©aliber en ROHWN, dat ook actief is in het oprichten en ondersteunen van multidisciplinaire wijksamenwerkingsverbanden. “Door de samenwerking tussen ©aliber, ROHWN en Calculus koppelen we de registratie- en communicatiemogelijkheden van het NIS met de nieuwe samenwerkingsvormen in de wijk”, aldus algemeen bestuurder Hans Brehler. “De kracht van een wijksamenwerkingsverband is verbinding, multidisciplinaire samenwerking, synergie en efficiëntie. Het NIS sluit daarop prima aan. Zorgverleners in de wijk die samen een behandelteam vormen, kunnen elkaar nu beter bereiken en informatie rondom de patiënt uitwisselen en inzien.”

Vacature: doktersassistent in Leiden

Huisartsenpraktijk Delver in Leiden heeft een vacature voor een doktersassistente voor maximaal 28 uur per week. Zoek jij een afwisselende en uitdagende baan waarin je het vak in de volle breedte kunt uitoefenen? Klik hier

Gezocht: praktijkleerplek voor Verpleegkundige In Opleiding tot Specialist

Tessa van Daalen-de Wilde is een wijkverpleegkundige bij Buurtzorg Oegstgeest die zich graag wil ontwikkelen tot verpleegkundig specialist. Ze start in september met de opleiding Master Advanced Nursing Practice aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. In verband met deze opleiding is Tessa dringend op zoek naar een medisch leermeester. Wilt u haar deze praktijkleerplek bieden? Klik hier voor meer informatie.

Impact coronacrisis op de eerstelijns zorgorganisatie

Eerstelijnszorgaanbieders moeten kritisch kijken naar hun positie in de keten en waar mogelijk samenwerking zoeken. Zeker nu door de coronacrisis de organisatie van de zorg veranderd is. Dit is een van de ‘leereffecten’ uit de Branchesignalering Medisch van SRA in samenwerking met ABN AMRO. Specialisten behandelen de impact en leerpunten van de crisis op drie deelsectoren: huisarts, fysiotherapie en mondzorg. De leerpunten voor huisartsen zijn:

• Digitalisering is noodzakelijk geworden om de zorg slim te organiseren en wachtlijsten te compenseren.
• Huisarts moet zich oriënteren op de organisatie van de zorg, bijvoorbeeld: overname taken tweedelijns- en ketenzorg en nieuwe samenwerkingsvormen.
• Inrichting van de praktijk/gezondheidscentrum op anderhalve meter en afspraken met andere zorgaanbieders in het pand, ook over de openingstijden.

Voor meer informatie: Branchesignalering Medisch: impact coronacrisis op eerstelijns zorgorganisatie

Vacature: doktersassistent in Leiden

Gezondheidscentrum Merenwijk in Leiden zoekt per september een enthousiaste doktersassistent voor 24-32 uur per week. Wil je aan de slag bij een gezellige club, waar je als teamspeler ruime mogelijkheden tot ontwikkeling hebt? Klik hier

Programma Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk

In onze regio zien we steeds meer initiatieven die voortvloeien uit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Uit de in februari gehouden enquête onder ROHWN-leden over Positieve Gezondheid, blijkt ook dat er bij huisartsen en praktijkondersteuners interesse is om meer te weten over dit onderwerp en in scholing in het voeren van het ‘andere gesprek’. Ook ondersteuning in de vorm van een stappenplan voor implementatie in de praktijk en financiering door de zorgverzekeraar is gewenst.

Naar aanleiding van deze uitkomst heeft ROWHN een programma Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk samengesteld. Onderdeel van dit programma is een workshop waarin deelnemers leren werken met het concept Positieve Gezondheid en hun eigen stijl ontwikkelen, met implementatie in de eigen praktijk als doel. Het kwaliteitsteam ROHWN zal worden ingezet om praktijken en wijksamenwerkingsverbanden te begeleiden bij de implementatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jacqueline Wallaart: wallaart@rohwn.nl.

Toolkit Stoptober 2020 voor professionals

Voor de Stoptober-campagne 2020, die 3 september start, stelt Trimbos een gratis Stoptober Toolkit beschikbaar. Deze helpt professionals om de campagne onder de aandacht te brengen bij hun cliënten/patiënten. Ook kan de toolkit worden gebruikt om ervoor te zorgen dat rokende bezoekers van de praktijk een stoppoging doen. De Stoptober toolkit bevat twee posters, honderd flyers en honderd visitekaartjes. Voor meer informatie, klik hier

De ©aliber Academie organiseert in september en oktober voor leden overigens diverse scholingen omtrent stoppen met roken.